Calina Pandele Yttredal

Calina Pandele Yttredal

CALINA PANDELE YTTREDAL 

 

Har tegnet og malt så lenge hun kan huske og er utdannet fra kunstakademier i Norge og utland, blant annet Statens Kunstakademi, Oslo. Fascinasjonen om lys har alltid stått i sentrum. Med sykluser i naturen og i menneskelivet som hovedtema, utforsker hun farge og lys i samspill, gjennom to – og tredimensjonale arbeider, innen maleri, grafikk, tegning, lysskulptur, lysutsmykning , med ulike teknikker, materialer og formater. Hun har stilt ut nasjonalt og internasjonalt, er innkjøpt av offentlige institusjoner og representert i Dronning Sonjas kunstsamling. Yttredal har også utgitt fagbøker på Gyldendal og Fagbokforlaget benyttet som pensum i høgskolesektoren.

Lyskunstneren Calina Pandele Yttredal

I sin søken etter å forene lysets farger og pigmentfargen som henspiller på ideen om foranderlighet,  har Yttredal utviklet en maleteknikk med iriserende og transparente medier lag på lag, på ulike overflater som lerret, akrylglass, metall, plast, osv. Lyset blir en aktiv medspiller i verket, som endrer karakter. I sine monotypier og litografiske trykk gjenskaper hun lysets immaterialitet ved blant annet å anvende iris teknikken. Selv ved lignende motiver i monotypiene, er hvert trykk unikt da de er håndlaget og ikke produsert i opplag. Motivet rommer flere dimensjoner, Yttredal anvender subtile virkemidler for å forskyve oppfatningen om hva vi ser, vekke assosiasjoner hos betrakteren.

 Den allsidige Calina Pandele Yttredal

Med klassisk kunstnerisk bakgrunn fra kunstakademier i Norge og utland, har Calina Pandele Yttredal stilt ut separat og på gruppeutstillinger i gallerier i Norge som blant annet Kunstnerforbundet, Kunsthall Oslo, Tegnerforbundet, Arctandria, Brandstrup, Kunstmuseet Kube,  og i utland, som bl.annet i New York, Seattle, Miami, Paris, Rio de Janeiro, Helsinki, Osaka, Japan.  Hun har ferdigstilt en rekke utsmykninger, som i anledning den nasjonale markeringen av Bjørnstjerne Bjørnsons hundreårsjubileum i Molde, eller i anledning jubileet “Tranøy Fyr 150 år”,  da hennes lysskulptur “Wind – Eye”, bestilt av Kunstpark Tranøy, ble avduket i “Hamsuns rike”. I 2015 ble Yttredals 10 m lysutsmykning “Landskap fra Finnmark”, der maleri og natur spiller sammen, ferdigstilt på atelieret til E. Munch på Ekely, og innviet ved Kirkenes Snowhotel. Den nyeste lysskulpturen er 5 m høy ”Sjøhest” som stiger opp av havet ved Slemmestad Brygge og forandrer seg kontinuerlig med himmel og hav. I 2009 mottok Yttredal Kultur og næringprisen for sin lysutsmykning på Paleet Karl Johan i Oslo. 

Essay kunstkritiker

I et utdrag fra essay til utstillingskatalog skriver kunstkritiker Lars Elton: "Sjelden ser vi bilder som i samme grad fanger naturopplevelser helt på kanten. Calina Pandele Yttredal er en særpreget kunstner. Hun har en solid bakgrunn med flere banebrytende utsmykkingsprosjekter. Som maler har hun utviklet en teknikk som gir bildene en helt spesiell karakter."

 

 

Terje Resell

Terje Risberg

Terje Risberg